2007. augusztus 1., szerda

Hazug Coke light reklám!


Bizony, nem szép dolog a hazugság. Pedig ha jól figyelsz, Te is könnyen kiszúrod sok reklámban. Most például a Coca Cola light reklámban vettem észre egy elég komoly (mintegy ezerszeres!) hazugságot. Mit is mond ugyanis a TV reklám? Hány kalória van fél liter Cola light-ban? 1. Na és mennyi van benne valójában? A saját adataik szerint is pontosan 1000, azaz egyezer. Hogyan lehetséges mindez? Szerintem bizonyára annyira beleélték magukat a marketingesek és a reklámügynökség munkatársai, hogy elfeledkeztek arról, hogy a kalóriát általában kilókalóriaként írjuk, mondjuk. Így lesz a reklámból nyílt hazugság. Egyébként ugyanez a hazugság a Ferrero cég Tic-Tac nevű cukorkareklámjában is megjelent már korábban - csak akkor még nem írtam blogot. Érdekes, hogy miként vernek át bennünket, fogyasztókat, nem? De csak ha hagyjuk!

4 megjegyzés:

girácska írta...

szia, megdöbbentett, amit írtál, így megnéztem egy 0,5 l light cola üvegét és az van ráírva, hogy 100ml 0,3 kcal,vagyis kilókalória. akkor fél literben ténylef 1-2 kilókalória van, nem? lgyszi segíts, mert jó lenne, ha nem lennének tévs infók sehol sem (a fejemben sem:)) köszi

fogyasztokblog@gmail.com írta...

Hát, ez szerintem azt igazolja, hogy ha szigorúan ragaszkodunk a tényekhez, akkor hazug a reklám. Lehet, hogy ez egyesek szerint kukacoskodás, de szerintem pedig félrevezetés és büntetendő - ha a Coca Cola bank lenne, már több százmillió Forint büntetést fizetett volna...

Névtelen írta...

Hű, ez jó régi bejegyzés, de hátha javítom a karmámat az emberiség kollektív tudattalanjának a bővítésével. :]

Szóval valamilyen okból a "kalória" és a "kilokalória" fogalmak "összecsúsztak" a magyar nyelvben, avagy ahogy a Wikipédia fogalmaz:
"Gyakran értelemzavaró módon a kalória ezerszeresét a kilokalóriát (kcal) is kalóriának (cal) írják, főleg nem-tudományos kontextusokban."
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kal%C3%B3ria

Táplálkozás-közeli értelemben a kalória túl kicsi egység, ilyen módon a kalória ott (általában) mindig kilokalóriának értendő. :]

Panni írta...

Húúúú... A kalória egy olyan egység, ami nagyon nehezen értelmezhető (az a hőmennyiség, ami 1 atmoszféra nyomáson 1 gramm víz 1 C fokkal történő felmelegítéséhez szükséges).
A kilokalória egyrészt ezer kalóriát is jelent, de elsősorban a jobb közérthetőség miatt lett bevezetve.
A kilokalória egyrészt az elfogyasztott étel testben történő energia-felszabadítását, másrészt egységnyi energia felszabadulásához elfogyasztandó étel mennyiségét jelenti.